Çi̇ğ Sütten En Fazla Kaymak Nasıl Elde Edi̇li̇r?
Buradasınız: Anasayfa / Haberler Ve Duyurular
27 Mayıs 2025, Salı
Çiğ Sütten En Fazla Kaymak Nasıl Elde Edilir?
Çiğ Sütten En Fazla Kaymak Nasıl Elde Edilir?

Çiğ Sütten En Fazla Kaymak Nasıl Elde Edilir?

Doğal ve besleyici bir lezzet olan kaymak, özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir. Marketlerde satılan ürünlerden çok daha zengin aromaya sahip olan ev yapımı kaymak, en iyi sonuçları çiğ sütten elde edilebilir. Peki, evde çiğ sütten en fazla kaymağı nasıl elde edebilirsiniz? İşte püf noktalarıyla birlikte detaylı rehberimiz:


1. Kaliteli Çiğ Süt Seçimi

Kaymak elde etmenin ilk ve en önemli adımı, yağ oranı yüksek kaliteli bir çiğ süt bulmaktır. Holstein gibi yüksek verimli süt ırklarının sütü bol olsa da, Jersey veya Guernsey gibi ırklar yağ oranı yüksek süt verdikleri için kaymak verimi açısından daha iyidir. Sütü doğrudan çiftlikten ya da güvenilir bir üreticiden almanız en iyisidir.


2. Sütü Yavaşça Kaynatın

Sütü doğrudan yüksek ateşte kaynatmak, kaymak oluşumunu engelleyebilir. Bunun yerine:

  • Sütü geniş tabanlı bir tencereye alın.

  • Orta-düşük ateşte karıştırmadan ısıtın.

  • Hafifçe kaynamaya başlayana kadar bekleyin (yaklaşık 80-90°C).

  • Yüzeyde krema tabakası oluşmaya başladığında altını kapatın.


3. Oda Sıcaklığında Dinlendirin

Süt kaynadıktan sonra ocaktan alın ve tencerenin kapağını kapatmadan, oda sıcaklığında 4-5 saat dinlendirin. Bu aşama, yüzeydeki yağların (krema tabakasının) toparlanmasını sağlar.


4. Soğukta Bekletme (Buzdolabı Aşaması)

Kaymağın daha yoğun ve kalın oluşması için:

  • Dinlenmiş sütü hiç karıştırmadan buzdolabına koyun.

  • 12-24 saat boyunca soğukta bekletin.

  • Bu süre sonunda yüzeyde kalın bir kaymak tabakası oluşmuş olacaktır.


5. Kaymağı Toplama

Kaymağı almak için:

  • Bir kaşık ya da spatula yardımıyla, yüzeydeki tabakayı dikkatlice alın.

  • Kaymağı ayrı bir kapta toplayın.

  • İsterseniz küçük kaplara koyarak buzlukta da saklayabilirsiniz.


Ek İpuçları:

  • Eğer kaymağın daha kıvamlı ve yağlı olmasını istiyorsanız, sütü kaynatmadan önce birkaç saat hiç karıştırmadan dinlendirin, böylece yağlar üstte toplanır.

  • Kaynatırken sütü uzun süreli (15-20 dakika) hafif kaynatmak, kaymak miktarını artırabilir.

  • Tencerede süt miktarına göre kaymak kalınlığı da değişir: Derin değil, geniş tencereler tercih edin.


Sonuç

Çiğ sütten en fazla kaymağı elde etmek sabır ve doğru yöntemler gerektirir. Ancak sonucunda elde edeceğiniz doğal, katkısız ve lezzetli kaymak, tüm emeğinize değecektir. Kahvaltılarınızda bal veya reçelle birlikte servis edebilir, hatta tatlılarınızda kullanarak damaklarda iz bırakabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın